Dit moet je weten over zuurstofrijke vijverplanten 

Planten zijn de perfecte manier om je vijverecosysteem in balans en gezond te houden. Zuurstofhoudende vijverplanten (of simpelweg zuurstofplanten) zijn de beste soort vijverplant die je kunt kiezen om je vijver gezond te houden. Ze geven niet alleen meer zuurstof aan je tuinvijver, maar ze creëren ook een veilige leefomgeving voor dieren in het wild en bewoners van het water om onder water te leven. Voordat we de beste zuurstofrijke vijverplanten introduceren, leggen we eerst nog uit waarom je ze überhaupt nodig hebt. 

Waarom zijn zuurstofrijke vijverplanten nodig? 

Zuurstof

Zuurstofplanten helpen de vijver van vitale zuurstof te voorzien, wat essentieel is voor al het waterleven. Zuurstof is de levensbron van elke vijver, waarvan de overvloed de gezondheid en het welzijn van vissen, dieren in het wild en zelfs de nuttige bacteriën in het vijverfilter verbetert.

Water filtratie

Deze planten helpen samen met je pomp en filter om ongewenste overtollige voedingsstoffen zoals nitraat uit de vijver te verwijderen. Dit helpt op zijn beurt de algengroei te verminderen, wat de belasting van het filtersysteem vermindert. Dit verbetert niet alleen het uiterlijk van de vijver, maar creëert ook een positieve omgeving voor het ecosysteem van uw vijver om in te gedijen.

Vijverdecoratie

Bovendien zijn vijverplanten een mooie aanwinst en een welkome oppepper voor het aanzien van je vijver, terwijl ze ook in de zomermaanden voor weldadige schaduw zorgen. De schaduw biedt niet alleen beschutting voor je vissen, maar helpt ook algengroei te voorkomen. Hiervoor kun je eventueel ook een bonsai boompje kopen. 

Wat zijn de populairste zuurstofplanten?

De seizoenen kunnen een enorme invloed hebben op hoe goed je zuurstofrijke vijverplanten je vijver van zuurstof zullen voorzien. Het kan handig zijn om een ​​paar verschillende soorten zuurstofrijke vijverplanten te kiezen om in je vijver te planten; zo kunnen ze het hele seizoen door samenwerken. Een waterlelie kopen is hiervoor niet nodig, kies juist voor de onderstaande soorten!  

Waterviooltjes (Hottonia Paulstris)

Waterviooltjes zijn zuurstofplanten die in mei en juni voor mooie bloemen zorgen. Het moet in de ondiepe delen van je vijver worden geplant, maar kan dieper worden geplaatst als het gegroeid is. Waterviooltjes moeten volledig ondergedompeld zijn in het water, waar ze zelfs tegen direct zonlicht kunnen.

Waterwier (Elodea Densa)

Een van de meest populaire zuurstofplanten, waterpest groeit snel en kan helpen om algen in je vijver op afstand te houden. Dit is de perfecte zuurstofplant voor beginners, omdat het zich zeer snel en probleemloos kan aanpassen aan nieuwe vijveropstellingen.

Hoornblad (Ceratophyllum demersum)

Dit is een zuurstofrijke vijverplant uit het Verenigd Koninkrijk die volledig in het water is ondergedompeld. Het groeit losjes en snel gedurende de late lente en zomer, zinkt naar de bodem in de winter en herhaalt het proces als de seizoenen veranderen.

Waterkraaiennest (Ranunculus Aquatilis)

Een andere zuurstofrijke vijverplant die een mooie esthetiek biedt, de ranunculus aquatilis, groeit prachtige, kleine witte bloemen die kleur zullen toevoegen aan je tuinvijver. Deze bloemen verschijnen tussen april en juni en plant je het best in trossen tot 60 cm diep.

Dit artikel delen