[Video] De Ubburch volledig eigendom van Havo-school Notre Dame

UBBERGEN – Het voormalig dorpshuis De Ubburch in Ubbergen wordt volledig eigendom van de Havo-school Notre Dame.


Video met dank aan onze mediapartner Streekomroep RN7.

De school wil het gebouw vervolgens slopen en kleiner herbouwen.

Slechte staat, huur opgezegd

Notre Dame huurt De Ubburch al enige jaren van de gemeente Berg en Dal en heeft de ruimte nodig voor lessen dans en drama. De huur is door de gemeente echter per maart 2018 opgezegd, omdat het gebouw in slechte staat verkeert en asbest bevat. De Havo-school komt daardoor in de problemen qua ruimte voor de lessen.

Niet helder

In het hoofdgebouw is geen ruimte vrijgemaakt voor het geven van de lessen dans en drama, ondanks dat de school daar wel subsidie voor heeft gekregen. Er blijkt een communicatiefout te zijn geweest. “Er zijn ondanks de subsidie minder m2 gerealiseerd. De Havo geeft aan dat zij deze ruimten niet heeft gerealiseerd vanwege een afspraak met de gemeente dat de Ubburch langdurig kon worden blijven gehuurd”, leggen burgemeester en wethouders uit. Dat blijkt dus niet het geval. Onomstotelijk schriftelijk bewijs voor de daadwerkelijk gemaakte afspraken is er echter niet.

Vergoeding

De gemeente heeft nu besloten het gebouw in volle eigendom over te dragen aan de school. Tevens krijgt de school een vergoeding van € 140.000,- om het gebouw weer functioneel te maken. Dat zal gebeuren door het herbouwen, dat 2 tot 3 maanden duurt. De sloop en herbouw beginnen in juli en in de periode van de werkzaamheden worden de leerlingen dans en drama tijdelijk elders opgevangen.

“Gratis” overdragen

Er is wel een voorwaarde aan deze oplossing verbonden: de school moet het nieuwe gebouw voor het symbolische bedrag van € 1,- weer aan de gemeente geven wanneer het gebouw voor onderwijs niet meer nodig is. Het gebouw wordt niet aan de school overgedragen als onderwijsgebouw zodat verzekeringen en OZB niet kunnen worden gedeclareerd bij de gemeente. Notre Dame is akkoord met die constructie.

Nu moet de gemeenteraad van Berg en Dal nog akkoord gaan met de plannen. Besluitvorming is in de raadsvergadering van juli.

Update 21-06-2018, 23:00 uur
De raad zal op 5 juli akkoord gaan met het voorstel. Dit bleek donderdagavond tijdens de carrouselvergadering. GVP en CDA waren kritisch over het voorstel. Zij vonden dat deze constructie niet de schoonheidsprijs verdient. D66 vroeg zich af of de € 140.000,- noodzakelijk is. Dat is het geval, luidde het antwoord van de wethouder.

De rest van de partijen gaf groen licht voor de plannen en waren gezien de geschiedenis tevreden over het compromis tussen de gemeente en de school.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met mediapartner Streekomroep RN7.

Bron: DeGroesbeek.nl & RN7. Video: RN7.


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen