[Video] De Sprong in financiële problemen: gemeente springt bij

OOIJ – Dorpshuis De Sprong in Ooij krijgt, als het aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal ligt, een bijdrage van maximaal € 60.000,-.


Video met dank aan onze mediapartner Streekomroep RN7.

Dit is nodig om financieel weer gezond te worden.

“Het doek gaat vallen”

Het dorpshuis heeft in november 2017 al een brandbrief gestuurd. “Door de sterk teruggelopen omzet en zaalhuur in 2017 is het voor ons bijna onmogelijk om aan al onze financiële verplichtingen te kunnen voldoen”, schrijft voorzitter Theo Verriet van het dorpshuis. “Als het op deze wijze doorgaat zal in de loop van volgend jaar het doek vallen voor ons mooie dorpshuis.” Er moet ook nog wat aan onderhoud gebeuren, maar dat kan niet betaald worden.

Maatregelen voor betere situatie

De Sprong is een belangrijke ontmoetingsplek in Ooij en draait al vele jaren zonder gemeentelijke subsidie. Met het bestuur is gesproken over maatregelen om de financiën weer op orde te krijgen. De huren en consumptieprijzen zijn verhoogd, er is minder personeel en er is meer inzet van vrijwilligers. Dit zorgt de komende jaren voor een sluitende exploitatie, zegt het college.

Behouden

De gemeente wil het enige dorpshuis in Ooij laten behouden, mede ook omdat het accommodatiebeleid zegt dat het laatste dorpshuis of Kulturhus in een dorpskern behouden moet blijven om ontmoeten mogelijk te laten zijn. Daarom wordt de raad op 5 juli gevraagd om een financiële injectie van maximaal € 60.000,- toe te kennen. Bij een akkoord zal € 20.000,- daarvan begin juli al worden overgemaakt om de tijdelijke liquiditeitsproblemen op te lossen.

Om de boel goed op de rit te krijgen is in totaal bijna € 100.000,- nodig. De Sprong hoopt € 50.000,- van het Oranjefonds te krijgen. De hoogte van de bijdrage vanuit de gemeente is daarvan afhankelijk.


Dorpshuis De Sprong. Foto en rechten: Henk Baron.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl. Video: RN7


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen