De beste tips voor je vijverplanten

Veel van de technieken die worden gebruikt om prachtige en levendige vijverplanten te produceren, zijn dezelfde die worden toegepast op traditionele tuinen. Slechts een paar dingen die je in overweging wilt nemen, zijn de hoogte, kleur en de meest ideale groeiomstandigheden van de plant. Hier zijn enkele aanvullende richtlijnen waarmee je rekening moet houden zodat je vijver aanleggen een groot succes wordt. 

Kies de kleur zorgvuldig 

Vijvers en watertuinen zullen verschillen in de verlichting die ze ontvangen. Bepaalde plantenkleuren, zoals oranje, wit of geel, zullen schaduwrijke gebieden opvrolijken, terwijl violet en blauw de intensiteit verminderen die het gevolg is van de zonnestralen. Als je dit begrijpt, kun je je planten zo structureren dat de verlichting maximaal is om op elk moment van de dag een aantrekkelijk effect te creëren. Groen is een belangrijke kleur voor vijvers omdat het een kalmerend effect heeft. Een techniek die je kunt gebruiken is om planten met verschillende groentinten toe te voegen.

Kies een gevarieerde selectie

Er is niets saaier dan dezelfde planten te gebruiken met vergelijkbare kleuren, vormen of groeigewoonten. Er is een enorme selectie planten die in of rond vijvers kunnen worden gebruikt, dus zorg ervoor dat je selectie divers is in kleur, vorm en grootte, want dit zal voor meer visuele interesse zorgen. 

Houd rekening met de behoeften van de planten

Sommige soorten waterplanten hebben meer zonlicht nodig dan andere, of meer diepte. Planten die maximaal zonlicht nodig hebben, hebben zes uur blootstelling aan de zon per dag nodig en mogen niet worden belemmerd door objecten. Je moet basisinformatie kennen over elke plant die je aan je vijver wilt toevoegen en alle vragen waarop je geen antwoord hebt, kunnen worden beantwoord door je plantenleverancier of door online onderzoek te doen. 

Kies de maximale grootte

Verschillende soorten planten zullen variëren in hoe groot ze kunnen worden. Een veelgemaakte fout die amateur-vijverbezitters maken, is dat ze geen rekening houden met de maximale groeigrootte. Door rekening te houden met de breedte en hoogte van elke plantsoort die je wilt toevoegen, weet je zeker dat je in de toekomst voldoende ruimte hebt voor verdere groei. 

De beste vijverplanten die je moet overwegen

Vijverbezitters wordt sterk aangeraden om een ​​mooie mengeling van waterplanten te gebruiken, omdat dit de beste resultaten geeft. Enkele van de topsoorten die erg populair zijn in vijvers en watertuinen zijn waterlelies, watersla en de lotus. Je zult enkele ondergedompelde planten willen toevoegen, omdat deze zuurstof in de vijver zullen produceren, wat gunstig is voor alle aanwezige vissen. Andere goede soorten zijn moerasgoudsbloemen, dwerglisdodde en kardinaalbloemen.

Voor kleinere vijvers werken hoge planten het beste wanneer ze aan de zijkanten van watervallen worden geplaatst, omdat ze het omlijsten en een interessant uitzicht creëren. Grotere vijvers geven je meer ruimte om te experimenteren en geven planten de nodige ruimte om zich te verspreiden en te groeien. Er zijn een paar soorten planten die gedijen in de buurt van stromend water, dus je wilt ze toevoegen langs het pad van beekjes. 

Dit artikel delen