Congres in Groesbeek over reactivering spoorlijn Nijmegen-Kleve

GROESBEEK – PvdA Berg en Dal organiseert op 27 januari 2018 samen met PvdA Nijmegen, SPD Kranenburg en Kleve een congres over de reactivering van de (light)railverbinding tussen Nijmegen en Kleve.

Dat gebeurt in voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek. Aanvang is 10:30 uur.

Jarenlange discussie

Er is al jaren discussie over de reactivering van de oude spoorlijn. Voorstanders hiervan proberen de grensoverschrijdende infrastructuur duurzaam verder te verbeteren door ook de lightrailverbinding tussen Nijmegen en Kleve op de agenda te krijgen. “Een duurzaam en beter openbaar vervoer voor studenten, stagiaires, grenswerkers, forenzen, toeristen, shoppers en dagjesmensen. Maar ook voor de ontsluiting van het achterland en eventueel op den duur het vliegveld Weeze en de steden Düsseldorf en Duisburg”, aldus de politieke partijen.

Grensoverschrijdende samenwerking

PvdA Berg en Dal werkt samen met haar politieke partners in Nijmegen, Kranenburg en Kleve. “Het fietspad van Nijmegen naar Kleve is daarvan het meest zichtbare en aansprekende resultaat. Zonder de grensoverschrijdende samenwerking was dit er nooit gekomen”. Met de lightrailverbinding moet de economie van Groesbeek, en dus ook van de gemeente Berg en Dal, versterkt worden. Vandaar ook de samenwerking op dit punt.

Duurzaam tram-treintje

Het vernieuwde centrum van Groesbeek staat volgens PvdA Berg en Dal grotendeels, maar leeft nog onvoldoende en is nog niet af. In Groesbeek-centrum past volgens de partij een stationnetje van een duurzaam elektrisch/waterstof tram-treintje dat tweemaal per uur vriendelijk tussen Nijmegen en Kleve pendelt. Het moet daarbij Groesbeek, De Poort, Kranenburg, Donsbrucken, Nutterden en het bedrijventerrein in Groesbeek aandoen.

Nieuw onderzoek

Daarvoor is nieuw onderzoek nodig. “Het oude onderzoek, waar de provincie nog steeds van uit blijft gaan, houdt geen rekening met die inzichten en technische ontwikkelingen”, stellen PvdA en SPD. Een gezamenlijke inzet van de politieke partijen en de voorstanders zou moeten leiden tot een nieuw onderzoek. “De resultaten daarvan zou het nemen van vervolgstappen of het afzien ervan voor eens en altijd moeten afdwingen”.

Uitnodiging

Betrokkenen, belanghebbenden en deskundigen zijn op 27 januari welkom in het voorzieningenhart om in gesprek te gaan over de vervolgstappen. De uitnodiging vind u hier (klik, PDF-bestand). Daarin staat meer info over het aanmelden.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen