Carbidschieten mag met ontheffing

GEMEENTE BERG EN DAL – Wie tijdens de jaarwisseling carbid wil schieten in de gemeente Berg en Dal, kan daarvoor gewoon een ontheffing aanvragen.

Carbid schieten (2016). Foto en rechten: Piet Spanjers.

Wel moet er aan de nodige voorwaarden worden voldaan.

Groesbeek niet, Ooij wel

De afgelopen jaren werd er met oud en nieuw met carbid geschoten. In Groesbeek gebeurt dat op de Stekkenberg en de Hoge Horst. De politie Berg en Dal maakte rond de jaarwisseling 2017/2018 bekend dat carbidschieten volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden is en er streng gecontroleerd gaat worden. Op dat moment was bekend dat er in Ooij wel met carbid mocht worden geschoten. Op social media ontstond daar wat onduidelijkheid over en gingen de geruchten dat er vergunningsaanvragen zouden zijn geweigerd en er met twee maten wordt gemeten.

Verder geen ontheffingen aangevraagd

PvdA Berg en Dal wilde weten welke regelgeving hiervoor exact wordt gehanteerd en of er daadwerkelijk vergunningen zijn geweigerd. Het college laat weten dat het om artikel 4:6 in de APV gaat. Daar staan zaken in voor wat betreft overige (geluid)hinder. En waarom mocht het alleen in Ooij? Dat is vrij simpel te verklaren: “Voor andere groepen dan die uit Ooij en op andere plekken in de gemeente was carbid schieten niet toegestaan, omdat verder geen ontheffingen zijn aangevraagd en verleend”, antwoorden burgemeester en wethouders.

Voorschriften

Het college zal alleen een ontheffing verlenen als er aan veiligheidsvoorschriften en -afstanden ter bescherming en van de woon- en leefomgeving wordt gedaan. Ook grondeigenaren zoals Staatsbosbeheer moeten toestemming geven. In Ooij voldeed men dus aan de eisen. “Voor zover bekend is het carbid schieten afgelopen jaarwisseling ordelijk verlopen”, besluit het college.

Rustige jaarwisseling, geen ander vuurwerkbeleid

Dat geldt overigens voor de gehele jaarwisseling in de gemeente Berg en Dal. Klachten waren er weinig en ook de brandweer had het rustig. De vuurwerkschade was beduidend minder dan vorig jaar. Grote aanpassingen in het vuurwerkbeleid van de gemeente Berg en Dal worden vooralsnog dan ook niet voorzien.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen