Campagne: geen medisch afval bij plastic+

GEMEENTE BERG EN DAL – De Dar start een campagne om te voorkomen dat er medisch afval bij Plastic+ terecht komt.

Onder medisch afval wordt onder andere verstaan: naalden, infuusmateriaal, pillenstrips en overige verpakkingen van medisch afval.

Plastic+

Plastic+ bestaat uit plastic verpakkingen, blikken en pakken. Als we plastic+ goed scheiden, kunnen we dit als grondstof gebruiken voor nieuwe producten zoals plastic flessen, tuinmeubels, blikken en pakken.

Naalden

Helaas raakt plastic+ vaak vervuild met medisch afval zoals naalden, infuusmateriaal en verpakkingen van medisch afval. Dit is slecht voor de kwaliteit van plastic+, maar vooral gevaarlijk voor Dar-medewerkers die plastic+ inzamelen en medewerkers die het uit moeten sorteren. De gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen starten daarom samen met Dar en apotheken in de regio een campagne. In deze campagne roepen wij inwoners op hun medisch afval naar de apotheek te brengen, en niet in de afvalzak te doen.

Aandacht voor veiligheid medewerkers

In de ene gemeente halen Dar-medewerkers plastic+zakken op en in andere gemeenten legen ze plastic+containers. Ze komen helaas van alles tegen als ze plastic+ inzamelen. Ook veel afval dat niet in plastic+ thuishoort zoals piepschuim, luiers en etensresten. Afvalsoorten die het plastic+ vervuilen tot zaken die echt gevaar kunnen opleveren voor Dar-medewerkers en ook de medewerkers die betrokken zijn bij de sortering. Het gaat dan om glas, naalden en infuusmateriaal. Medewerkers kunnen zich hieraan snijden of prikken. Daarom roepen we inwoners op om dit afval bij de apotheek in te leveren.

Steeds meer plastic+

Dar zamelt plastic+ in de regio in en ziet dat er steeds meer plastic+ wordt gescheiden. Dat is mooi! De gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen doen het al erg goed als het gaat om scheiden van afval, maar het kan nog beter. Bijvoorbeeld door plastic+ nog beter, maar vooral goed en netjes te scheiden. Door medisch afval goed te scheiden, helpen inwoners hieraan mee. Als zij bijvoorbeeld naalden bij plastic+ doen, kan al het plastic+ uit de inzamelwagen niet meer hergebruikt worden. Dit wordt dan afgekeurd en als restafval verwerkt. Dat is zonde!

Apotheken

Bij apotheken in de regio hangen vanaf deze maand posters om mensen te informeren over het inleveren van medisch afval bij de apotheek. Bij de apotheken zijn ook folders verkrijgbaar met informatie hierover. Ons doel is om de veiligheid van de inzamelaars en sorteerders én de kwaliteit van plastic+ te verbeteren.

Bron/Tekst: Dar


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen