Bewoners krijgen subsidie voor energiebesparende maatregelen

GEMEENTE BERG EN DAL – Woningeigenaren en huurders in de gemeente Berg en Dal die energiebesparende maatregelen willen treffen aan hun woning, komen in aanmerking voor een subsidie.

De gemeente Berg en Dal stelt hiervoor een budget van € 250.000,- beschikbaar. Dit naar aanleiding van een motie van D66 tijdens het begrotingsdebat. De partij zette in op € 500.000,-, maar dat werd teruggeschroefd.

Eerdere regeling een succes

Van 2010 tot en met 2015 was er al een subsidieregeling woningisolatie. Dat bleek een succes, want 1000 eigenaars-bewoners hebben daar gebruik van gemaakt en dus één of meer isolatiemaatregelen aan hun huis laten uitvoeren.

Stimuleren

Bewoners schuiven investeringen in energiebesparende maatregelen vaak voor zich uit, blijkt uit onderzoek. “Door een subsidie beschikbaar te stellen stimuleren we onze inwoners om de maatregelen versneld te treffen”, zeggen burgemeester en wethouders in Berg en Dal daarover. Er worden geen subsidies verstrekt voor kleinschalige installaties zoals warmtepompen, zonneboilers en pelletkachels. Daarvoor is via de Rijksoverheid al een potje: ISDE-subsidie.

Voorwaarden

Er geldt een subsidiebedrag van 33% van de kosten, met een maximum van € 500,-. Met de € 250.000,- kunnen dus 500 maatregelen gesubsidieerd worden. De subsidie wordt alleen verstrekt voor na-isolatie van bestaande woningen, omdat nieuwbouwwoningen en aanbouw al moeten voldoen aan de wettelijke verplichtingen.

Minderheidsstandpunt in college

Het college is merendeel akkoord, nu de raad nog. Wethouders Sylvia Fleuren en Sjaak Thijssen hebben een minderheidsstandpunt ingenomen. “Zij zijn tegen het subsidiëren van huurders, omdat daarmee de verantwoordelijkheid van de eigenaar voor het treffen van energiebesparende maatregelen overgenomen wordt”, is de uitleg.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen