Berg en Dal wilde megafarm in Groesbeek kopen voor € 1,8 miljoen

GROESBEEK – De gemeente Berg en Dal had het plan om de veelbesproken kippenfarm aan de Dennenkamp in Groesbeek te kopen voor 1,8 miljoen euro, om dit vervolgens om te toveren tot bouwlocatie voor carnavalsverenigingen.


De locatie aan de Dennenkamp in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Op de locatie waar de carnavalsverenigingen op dit moment zijn gehuisvest zou dan woningbouw komen. Het plan is financieel echter onhaalbaar.

Geen melkfabriek, dan maar weer kippen

Het voormalig pluimveebedrijf van Van Deurzen kent een oppervlakte va 40.500 m2 en is in 2016 voor 1,2 miljoen euro gekocht door Dutch Dairy Genetics (DDG), het bedrijf van Kees Koolen. Die wilde er een melkfabriek van maken, maar de raad ging hier niet mee akkoord. DDG overweegt om terug te vallen op de bestaande rechten en de kippenfarm weer in gebruik te nemen. Men is al bezig met de vergunningen. Er zou ruimte zijn voor meer dan 200.000 kippen.

Kartbaan of speelhal uitgesloten

Daarop besloot het college van burgemeester en wethouders om te onderzoeken of het mogelijk is om de locatie inclusief opstallen te kopen. Carnavalsverenigingen zouden de plek dan kunnen gebruiken om carnavalswagens te bouwen. Andere alternatieven zoals een kartbaan of een speelhal vielen al snel af vanwege de verkeersaantrekkende werking. Op de huidige bouwlocatie in Groesbeek, de nissenhutten bij de Cranenburgsestraat, zou woningbouw komen.

Niet dekkend

De optie voor carnavalsverenigingen is onderzocht. De aankoopkosten bedragen in totaal 1,8 miljoen euro en met woningbouw (18 tot 30 woningen) zou de herontwikkeling bij de nissenhutten tussen de € 300.000,- (huurwoningen) en € 600.000,- (koopwoningen) opleveren. Er is gesproken met de provincie Gelderland. Die is niet bereid bij te dragen aan deze vorm van ontwikkeling, waardoor er voor dit hele plan dus een tekort van bijna 1,5 miljoen euro is. “Dat kunnen wij niet verantwoorden”, zegt wethouder Alex ten Westeneind (GJS) daarover. Hij heeft nog wel een gesprek met de provincie in de planning.

Minderheidsstandpunt

Voor nu acht het college het alternatief in ieder geval niet haalbaar. Wethouder Erik Weijers (VOLG) heeft daar deze week een minderheidsstandpunt over ingenomen. Hij vindt het onderwerp nog onvoldoende uitgewerkt. VOLG had dit plan ook in het verkiezingsprogramma staan.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen