Berg en Dal start met bestrijding eikenprocessierups

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal is deze week gestart met de bestrijding van de eikenprocessierups.


Foto: gemeente Berg en Dal.

Dat gebeurt door het spuiten van nematoden in eikenbomen.

Wat zijn nematoden?

Nematoden zijn de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Het zijn hele kleine aaltjes. De aaltjes zijn niet schadelijk voor mensen, planten en dieren. Wel kunt u tijdelijk overlast ondervinden van het werk. Het werk moet ’s avonds en ’s nachts gebeuren omdat de nematoden niet goed tegen daglicht kunnen en snel uitdrogen.

Eikenprocessierups vroeg bestrijden

De eikenprocessierups is een veel voorkomend probleem. De rupsen zorgen vooral in mei, juni en juli voor overlast. De brandharen van deze rupsen kunnen zorgen voor jeuk en een branderig gevoel. De nematoden zoeken de rupsen op en schakelen de rups uiteindelijk uit. Voordeel van deze methode is dat hij al kan worden toegepast voordat de rups brandharen ontwikkelt.

Werkwijze

De nematoden worden met een voertuig met een nevelspuit in de bomen gespoten. De nevel wordt elektrostatisch geladen, waardoor het als een soort magneet door de boom wordt aangetrokken. Hierdoor wordt nagenoeg alles door de boom vastgehouden en waait de nevel minder snel weg. De nematoden zijn onschadelijk voor mens, plant en dier en hebben alleen effect op ‘soft body’ insecten, zoals de eikenprocessierups. Nematoden belasten het milieu niet en hebben daarom de voorkeur boven andere preventieve bestrijdingsmiddelen.

Let op! Hoewel de bestrijding met nematoden niet schadelijk is, adviseren we u uit voorzorg toch om tijdens de werkzaamheden niet onder de nevel door te wandelen of te fietsen.

Wanneer vindt de bestrijding plaats?

De gemeente voert de bestrijding in twee rondes uit. De eerste ronde vindt deze week plaats. De tweede na ongeveer 2 weken. De werkzaamheden starten ’s avonds vanaf 20.00 uur en lopen door tot ongeveer 07.00 uur.

Wat merkt u er van?

De gemeente probeert uiteraard de overlast voor u zoveel mogelijk te beperken. “Toch kunnen wij deze niet helemaal voorkomen”, laat de gemeente weten. Op het moment dat het voertuig bij uw woning werkt, ervaart u mogelijk kort overlast van geluid en licht. De bomennevelspuit staat niet stil en rijdt continu door, waardoor de overlast maar heel even duurt. De rest van de nacht is mogelijk het gezoem van de nevelspuit hoorbaar als deze op andere locaties aan het werk is.

Bron/Tekst: Gemeente Berg en Dal


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen