GROESBEEK/MILLINGEN AAN DE RIJN – De gemeente Berg en Dal gaat maatregelen treffen om de verlichte carnavalsoptochten in Groesbeek en Millingen aan de Rijn beter te laten verlopen.
VHO Groesbeek 2017. Foto en rechten: Iris Roselie.
Vorig jaar kwamen er veel klachten binnen en uit rapporten blijkt dat de geluidsnorm door veel wagens is overtreden.
Kleine kinderen willen niet meer
De verlichte carnavalsoptochten in Millingen aan de Rijn en Groesbeek kunnen ieder jaar op veel enthousiasme en belangstelling rekenen. Echter is er met name na de edities van de laatste jaren kritiek op deze optochten. “Wij moeten ons wel afvragen of er nog een goede balans is tussen het feest dat door een aantal mensen gevierd wordt en de overlast die door anderen wordt ervaren. Het geluid schrikt ook af, met name voor kleine kinderen waardoor ouders er met hen niet meer heen gaan”, zegt burgemeester Mark Slinkman.
Bouwketen
Omwonenden zijn door de jaren heen minder tolerant geworden. Om te waarborgen dat deze optochten leuk blijven voor iedereen, zijn extra afspraken gemaakt tussen de beide organisaties en de gemeente. Ieder jaar moeten deelnemende groepen akkoord gaan met een deelnamereglement. Daarin staan onder meer de geluidsnormen. “Wat je momenteel ziet is dat er hele clubs zijn van jongens met een bouwkeet en ruimte genoeg voor een geluidsinstallatie en een krat bier”, weet Slinkman. Deze groepen komen vaak van ver buiten de regio. “Die nepwagens willen wij niet meer”. De organisatie van de verlichte halfvastenoptocht (VHO) in Groesbeek heeft daarop al besloten twee deelnemers uit te sluiten.
Dit jaar geldboete
Deelnemers moeten een app downloaden en kunnen de decibellen die zij produceren zelf bijhouden. “De verantwoordelijkheid ligt daarmee in eerste instantie bij de wagens zelf”, zegt Slinkman daarover. Er worden ook dit jaar weer vanuit de gemeente geluidsmetingen verricht. De meetlocaties worden niet bekend gemaakt en er kan per overtreding, zonder waarschuwing, een geldboete van € 250,- worden opgelegd aan de organisatie. De reden waarom de gemeente de boete oplegt aan de organisator (en niet de carnavalswagen) is, omdat deze de vergunninghouder is. “Alleen hem/haar kunnen wij de boete opleggen”, is de uitleg. De organisatie kan de boete vervolgens op de carnavalsgroepen verhalen.
Veegwagen en afvalbakken
Vorig jaar lag er zeker in Groesbeek behoorlijk wat puinhoop langs de route, tot aan kapotte flessen op fietspaden aan toe. In het reglement staat dat deelnemers geen afval mogen achterlaten. De gemeente Berg en Dal laat direct na de optochten een veegwagen over het parcours rijden. Slinkman laat desgevraagd weten dat dat de eerste keer is bij de verlichte optochten. Net als bij de reguliere carnavalsoptocht worden zowel de straat als het aanliggende trottoir geveegd. De kosten zijn voor de gemeente. Ook staan er voor het eerst afvalbakken langs de route.
De optochten worden dit jaar op 9 maart 2018 (Millingen) en 10 maart 2018 (Groesbeek) georganiseerd. “Wij proberen het feest weer een feest voor iedereen te maken. Blijkt dat niet te lukken dan zullen wij een afweging maken of we de optochten voor verdere jaren nog wel zullen blijven vergunnen”, aldus de burgemeester.
Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.
[relatedPosts]