Bedrijventerrein Hulsbeek: onrust onder omwonenden over uitbreiding Van Kesteren

GROESBEEK – Onder bewoners van de nabijgelegen woonwijken bij bedrijventerrein De Hulsbeek in Groesbeek is onrust ontstaan over de mogelijke uitbreiding van Van Kesteren.


Het stuk grond aan de Hulsbroek. Op de achtergrond links de wijk “Bezembinder”, midden “Klompenmaker” en rechts sporthal Heuvelland. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Het bedrijf wil uitbreiden met 5000m2 en zich vestigen op het nieuw te ontwikkelen, 1,8 hectare grote bedrijventerrein tussen de wegen Hulsbroek, Mies en sporthal Heuvelland.

Hervat

Het bestemmingsplanproces voor dit terrein is in 2014 stop gezet, omdat de gemeente toen nog niet voldoende kon motiveren waarom uitbreiding noodzakelijk was. Er waren elders nog voldoende bedrijfskavels beschikbaar. Nu de markt aantrekt is besloten het proces weer op gang te brengen. Het startschot van de ontwikkeling werd in maart gegeven.

Uitbreiding loskoppelen van rest

De komst van Van Kesteren is een dusdanig complexe zaak dat burgemeester en wethouders hebben besloten de uitbreiding los te koppelen van de rest van het plan. Dat komt omdat Active Studio, Fysio024 en een derde bedrijf (waarvan de naam niet openbaar is), niet te lang willen wachten met de realisatie van hun initiatief op het terrein. De drie bedrijven zitten in een lichte milieucategorie en krijgen een plek tegen de woonwijk Klompenmaker aan.

Bang voor overlast

Van Kesteren weet nog niet welke activiteiten zij wil uitvoeren. De huidige activiteiten (waaronder afvalverwerking) vallen allemaal onder een hogere milieucategorie dan is toegestaan op het nieuwe bedrijventerrein. Omwonenden zijn bang dat dat er activiteiten gaan plaatsvinden die voor overlast zorgen. Om zorgvuldig te werk te kunnen gaan, wordt voor Van Kesteren een aparte procedure gevolgd. Op die manier kunnen de eerder genoemde bedrijven alvast starten.

Afsluiting weg “De Mies”

De uitbreiding van Van Kesteren zal er ook toe kunnen leiden dat een gedeelte van de weg “De Mies” wordt afgesloten. Dat is nogal een stap, waardoor eerst moet worden onderzocht wat de gevolgen daarvan zijn, hoe de verkeersafwikkeling moet worden en wat omliggende bedrijven hiervan vinden. Kabels en leidingen moeten worden verlegd en groen moet worden verwijderd.

Extra parkeerplaatsen bij De Ren

Verder staan er geregeld vrachtwagens geparkeerd langs De Mies. Dat zorgt voor overlast en onveilige situaties. Er is een enquête uitgezet om te kijken hoe dat probleem kan worden aangepakt. Dat kan met 4 vrachtwagenparkeerplaatsen worden opgelost, maar een ideale locatie is er niet. Het college kiest mogelijk voor een stuk grond een eindje verderop bij De Ren, met een oppervlakte van zo`n 1600m2. Dan kan gelijk de parkeerproblematiek (ruimtegebrek) bij De Ren opgelost worden. Daarover volgt na uitwerking nog een definitief besluit.

De gemeente Berg en Dal wil nog met de omgeving in gesprek middels een zogeheten “omgevingsdialoog”. Men hoopt de bestemmingsplanprocedure na de zomer te kunnen starten.

Dossier Bedrijventerrein De Hulsbeek.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen