Alternatieve cryptocurrencies: definitie en redenen om erin te investeren

Cryptocurrency bestaat ondertussen reeds 15 jaar, en steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van deze digitale munten. Crypto is immers bij uitstek geschikt voor internationale, veilige en snelle transacties. Het is tevens een aantrekkelijk beleggingsinstrument met een hoog winstpotentieel.

Wist je echter dat er naast Bitcoin, de bekendste, meest succesvolle en populairste cryptomunt, ook duizenden alternatieve crypto’s op de markt zijn? Die zijn allemaal ontstaan en ontwikkeld in de nasleep van het succes van Bitcoin. Altcoins hebben vaak verschillende doelen, onderliggende principes, technologie en eigenschappen, waardoor ze zeker een aantrekkelijke optie kunnen zijn voor beleggers die diversificatie in hun portfolio willen.

Joren Verdoes van Bitcoin Magazine stelt dat er dagelijks nieuwe munten op de markt komen, met telkens nieuwe kansen om winstgevend te zijn. Voorbeelden van de meest aantrekkelijke nieuwe cryptomunten van 2024 zijn bijvoorbeeld Smog Token, Sponge V2 en Bitcoin Minetrix.

In dit artikel vertellen we je graag alles over alternatieve cryptocurrencies (“altcoins”) en waarom je kan overwegen om hierin te investeren.

Definitie van alternatieve cryptocurrencies

Alternatieve cryptocurrencies worden ook wel altcoins genoemd. Deze verwijzen naar elke vorm van digitale valuta (crypto) anders dan Bitcoin. Elke cryptomunt is dus een altcoin, met uitzondering van Bitcoin. Dit feit maakt meteen duidelijk dat Bitcoin nog steeds de onoverwinnelijke kampioen is in de cryptomarkt.

Altcoins hebben doorgaans verschillende doelstellingen en technologische specificaties die hen onderscheiden van Bitcoin. Er zijn natuurlijk tal van altcoins die Bitcoin proberen te kopiëren of gewoon een klein beetje willen afwijken van de BTC-norm, maar er zijn ook zeer veel cryptomunten die iets radicaal anders doen.

Je kan altcoins vaak kopen via Initial Coin Offerings (ICO’s), een tokenverkoop waarbij investeerders de cryptomunt reeds kunnen kopen als een vroege financieringsbron voor projecten. Dit is vergelijkbaar met IPO’s voor aandelen (Initial Price Offerings).

Om het even kort en krachtig duidelijk te maken, hier heb je een overzicht van de kenmerken van altcoins:

  • Diverse doelstellingen: er zijn duizenden altcoins op de cryptomarkt, en de meeste ervan hebben uiteenlopende doelstellingen en toepassingen. Zo zijn er altcoins die gericht zijn op het verbeteren van de schaalbaarheid van blockchain-netwerken (Ethereum is het beste voorbeeld), terwijl anderen zich bezighouden met privacy en anonimiteit, zoals Monero. Dan zijn er weer de zogenaamde “meme coins”, die weinig tot geen nut hebben, zoals Dogecoin of Shiba Inu. Je hebt ook stablecoins, die de waarde van een bepaalde fiatmunt proberen te evenaren. Zo is er Tether, die altijd rond de $1 waard is. Andere altcoins bieden dan weer iets radicaal anders aan, zoals Meme Kombat. Op dit platform kan je gaming combineren met online gokken.
  • Technologische innovatie: naast andere doelstellingen gaan veel altcoins ook de richting uit van technologische innovatie, waarbij ze bepaalde aspecten van Bitcoin (de gouden standaard van crypto) willen verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn snellere transacties, betere schaalbaarheid, verbeterde privacyfuncties, enzovoort. Bitcoin is immers zeker niet perfect, en er valt heel veel te verbeteren.
  • Trouwe gemeenschappen: succesvolle en leuke altcoins ontwikkelen vaak sterke gemeenschappen van ontwikkelaars, gebruikers, investeerders en fans die bijdragen aan de ontwikkeling van het project. Dit helpt ook enorm bij de aanvaarding en bekendheid van het cryptoproject in kwestie, met een gezond ecosysteem rond de altcoin als resultaat – en hopelijk een stijgende waarde.

Waarom zou je in altcoins investeren?

Alternatieve cryptomunten bieden dus een uitgelezen kans voor beleggers die interesse hebben in de potentieel lucratieve wereld van cryptocurrency. Waarom zou je hierin beleggen? Er zijn een aantal goede redenen:

  1. Mogelijk hoge rendementen: altcoins hebben de mogelijkheid om snel sterk in waarde te stijgen, met enorme winst tot gevolg.
  2. Diversificatie van je portfolio: altcoins zijn een manier om je portfolio diverser te maken, naast Bitcoin en andere traditionele beleggingsinstrumenten. Ze vormen vaak een speculatieve investering, dus hou rekening met het risico dat erbij komt kijken.
  3. “Hedge” tegen traditionele financiële systemen: cryptocurrencies kunnen een “hedge” tegen de volatiliteit en inflatie van traditioneel fiatgeld vormen. Door hierin te beleggen kan je je vermogen beschermen, en tegelijkertijd mooie winst maken.

Dit artikel delen