Aantal leden STER Berg en Dal neemt af door BIZ

GROESBEEK – De oprichting van de Bedrijveninvesteringszone (BIZ) in Groesbeek zorgt voor een afname van het aantal leden van de Stichting Toerisme en Recreatie (STER) in de gemeente Berg en Dal.


Bellevue, het hart van Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Dit zal vooralsnog echter geen grote gevolgen hebben, blijkt uit navraag.

De BIZ

De BIZ is een ondernemersfonds, opgericht in 2017, en in het leven geroepen zodat de winkeliers en horecaondernemers in Groesbeek-centrum gezamenlijk kunnen investeren in een aantrekkelijk(er) winkelgebied. Alle gebruikers binnen het BIZ-gebied, zijn er zo`n 70, betalen jaarlijks een verplichte belasting. De bijdrage is afhankelijk van de WOZ-waarde.

Lidmaatschap opgezegd

Circa 10 tot 15 participanten van de STER die in het centrum van Groesbeek zitten, hebben hun lidmaatschap inmiddels opgezegd. Hun belangen worden nu immers binnen de BIZ behartigd. De STER houdt daardoor nog zo`n 90 leden over. Volgens wethouder Sylvia Fleuren (Toerisme en Recreatie) is de vermindering van het aantal leden geen drama. “Vanuit de BIZ worden er in Groesbeek-centrum taken overgenomen die voorheen door de STER werden uitgevoerd”, zegt zij. De partijen zouden elkaar juist kunnen versterken.

Activiteiten belangrijk

STER-manager Erik de Gans bevestigt dit. “De BIZ is een goede ontwikkeling voor het centrum van Groesbeek. Het doel is dat er activiteiten worden ontplooid. Of dit nu via de STER of de BIZ gaat maakt niet uit, dat overlapt elkaar. Er is een samenwerking en mensen uit de STER zijn ook actief binnen de BIZ”, aldus De Gans. Overigens zijn er ook ondernemers die binnen het BIZ-gebied vallen en dus belasting betalen, maar daarbij hun STER-lidmaatschap gewoon hebben behouden. “De Spil en Eigenweijs zijn daar voorbeelden van”, weet De Gans.

Kwetsbaar

De afname van het aantal leden binnen de STER zorgt er volgens het college echter wel voor dat de vertegenwoordigende rol van deze stichting voor de toeristische sector beperkter is. De financiering van de STER is kwetsbaarder geworden, maar De Gans laat desgevraagd weten dat dit op korte termijn voor de stichting geen probleem oplevert. De STER gaat dit jaar nog aan de slag met het bepalen van haar rol en de meerwaarde voor de recreatieve en toeristische ontwikkeling van de gemeente.

Subsidie in 2018

De STER draagt met haar inzet, netwerk en plannen bij aan de toeristische ontwikkeling. Burgemeester en wethouders kennen daarom ook voor dit jaar een subsidie van € 27.000,- toe. Dat is jaarlijks een vast bedrag voor de STER en dekt voor een belangrijk deel de bedrijfsvoeringskosten.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen