GEMEENTE BERG EN DAL – CDA Berg en Dal wil een coalitie vormen met GroenLinks, Polderbreed en Groesbeekse Volkspartij (GVP)
Donderdagavond werd de voorkeurscoalitie bekend gemaakt. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.
Dat is donderdagavond bekend geworden.
Besprekingen
De coalitiebesprekingen zijn 1,5 week geleden begonnen. De eerste verkenning was openbaar, daarna heeft CDA Berg en Dal als winnaar van de verkiezingen afzonderlijk met de politieke partijen gesproken. Dat gebeurde in beslotenheid.
Voorkeurscoalitie en wethouders
Donderdagavond werden de resultaten van deze gesprekken in een openbare vergadering teruggekoppeld. Daaruit blijkt dat de voorkeurscoalitie bestaat uit CDA, GroenLinks, Polderbreed en GVP. De coalitie heeft 12 van de 23 zetels. Wethouders worden in dat geval Sylvia Fleuren (CDA), Annelies Visser (Polderbreed) en Irma van de Scheur (GVP). De kandidaat voor GroenLinks is nog niet bekend, maar die komt in ieder geval van buitenaf. De wethouders zullen allen voor minimaal 0,8 FTE beschikbaar zijn. Het maximum aantal FTE voor de gemeente Berg en Dal is 5,5.
De keuze
“Deze coalitie doet recht aan de uitslag van de verkiezingen van 21 maart. Met deze coalitie wordt er geluisterd naar de burger die gekozen heeft (…) Doorslaggevend zijn balans tussen deelname van de grootste en winnende partijen, spreiding van college leden, bestuurlijke en inhoudelijke ervaring versus vernieuwing, een stabiele meerderheid en het niet te ver uit laten dijen van het college en de daarmee gepaard gaande kosten”, sprak formateur Twan Vissers. Verwacht wordt dat er met deze partijen grote stappen worden gezet op de Duurzaamheidsagenda.
Ten Westeneind: “Teleurgesteld”
Voor Hennie Eikholt (GVP) is dit goed nieuws. Hij werd van zijn zetel gestoten door Ruud Verstraaten in verband met voorkeursstemmen, maar kan nu alsnog de raad in doordat de GVP een wethouder mag leveren. Alex ten Westeneind (GJS) en Erik Weijers (VOLG) zullen waarschijnlijk geen wethouder meer zijn. “De voorgestelde coalitie is gezien de verkiezingsuitslag teleurstellend”, zei Ten Westeneind. GJS boekte winst, terwijl GVP juist verloor. Toch zorgt de deelname van de GVP voor een goede spreiding binnen de coalitie. “Wij snappen de teleurstelling. Wij zouden altijd iemand teleur moeten stellen. Het is zoals het is”, zei Fleuren daarover.
Geen breekpunten
Op papier leek een coalitie met daarin CDA en GroenLinks lastig te worden, gezien de standpunten op maatschappijgevoelige onderwerpen zoals het verkeer door Groesbeek-centrum en de trein Nijmegen/Kleve. Donderdagavond liet Vissers echter weten dat er geen breekpunten zijn. “Er liggen op dit moment geen programmatische breekpunten voor”, zei hij. De vier partijen gaan nu werken aan een coalitieprogramma en komen daarvoor de komende dagen bijeen.
Andere opties niet uitgesloten
Als de formatie volgens planning verloopt wordt het coalitieprogramma op 24 april in een openbare vergadering gepresenteerd. Voor die tijd zal de coalitievorming dus rond moeten zijn. “Als onverhoopt de voorgestelde optie niet tot succes leidt, dan zijn er goede alternatieven mogelijk om uit te werken”, weet Vissers.
Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.
[relatedPosts]