Verlenging expositie ‘Karl Leisner’

GROESBEEK – Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek zal de kleine expositie ‘Karl Leisner, 1915-1945, Märtyrer und Seliger’ wegens succes tentoonstellen t/m 31 maart 2018.


Foto: Bevrijdingsmuseum Groesbeek.

De expositie is een productie van het Stiftsmuseum in Xanten en bestaat uit 12 verschillende banners.

Jeugd en familie

Centraal staan o.a. Leisners jeugd, zijn familie, zijn rol in de katholieke jeugdbeweging en zijn leven in concentratiekamp Dachau ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De expositie is Duitstalig met Nederlandse hand-outs.

Afwijzen nationaalsocialisme

Karl Leisner (1915-1945) was een jonge man in opleiding tot priester die het nationaalsocialisme afwees en vervolgens door de Gestapo werd opgepakt. Hij kwam in Dachau terecht en stierf enkele maanden na de bevrijding van dit kamp aan tuberculose. Leisner werd begraven in Kleve – niet ver van Groesbeek – en nadien bijgezet in de Dom van Xanten.

Groesbeek

Groesbeek was geen onbekende plek voor Leisner. Hij kwam er vaker om de Duitse zusters in klooster Mariëndaal te bezoeken. Daarnaast organiseerde hij van 14 t/m 26 augustus 1934 in Groesbeek (in zijn functie als afdelingsjeugdleider van de katholieke jeugdbeweging) een kindervakantiekamp voor 31 jongens uit Kleef in de leeftijd van 11 t/m 14 jaar. Ze gingen naar Groesbeek omdat het in Duitsland op dat moment onmogelijk was om een groot vakantiekamp voor jongeren te organiseren. Dit vanwege het feit dat alle jeugdverenigingen geacht werden zich aan te sluiten bij de Hitlerjugend.

Verlenging

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum stond eind vorig jaar stil bij het leven van Karl Leisner door middel van een publieksavond in het museum en de vertoning van een documentaire over het leven van de priester. Daarnaast werd de expositie ‘Karl Leisner, 1915-1945, Märtyrer und Seliger’ tijdelijk in de Erekoepel van het museum geplaatst. Deze expositie wordt nu verlengd t/m 31 maart 2018.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen