Iedereen moet verduurzamen, zowel particulieren als de overheid en het bedrijfsleven. Waar particulieren zich vooral druk maken over het isoleren van hun huis of het wel of niet nemen van zonnepanelen, spelen bij bedrijven heel andere vraagstukken. Verduurzamen binnen bijvoorbeeld de bouwsector of de automotive is niet zo heel eenvoudig. De overheid besteedt projecten bij voorbaat aan bij bedrijven die duurzaam werken. Maar dat maakt de aanbesteedsom vaak een stuk hoger. Ook staan innovaties nog in de kinderschoenen. Dit kan leiden tot vertraging van projecten. Toch doen steeds meer fabrikanten er alles aan om hun machinepark en ook bouwmaterialen en andere producten te verduurzamen.
Machines op een accu in plaats van dieselmotor
Een grote uitdaging zijn machines die in verschillende bedrijfstakken worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan bouwkranen en grondverzetmachines. Die draaien nu op krachtige dieselmotoren die veel vermogen kunnen leveren. Maar ook elektrische apparaten zoals een zuigercompressor moeten energiezuiniger worden. Zware machines die werken op een accu zijn anno 2023 drie keer zo duur als hun equivalent met een dieselmotor. Dat maakt het voor veel bedrijven lastig of zelfs onmogelijk om te investeren. Datzelfde geldt in mindere mate voor elektrische apparaten die zuiniger zijn met energie. De overheid heeft wel mogelijkheden voor subsidie, maar die is nog niet toereikend. Ook is werken op stroom niet overal mogelijk. Het elektriciteitsnet is op veel plaatsen in Nederland overbelast. Een aanvraag voor stroom op een bouwplaats kan om die reden zomaar worden afgewezen, zeker als er veel stroom nodig is om zwaar elektrisch materiaal te kunnen laten werken. De accu’s moeten na enkele uren immers weer worden opgeladen.
Bedrijven doen al veel om te verduurzamen
Bedrijven die apparaten leveren voor verschillende bedrijfstakken investeren fors in het ontwikkelen van machines die toekomst proof zijn. Er komt immers een moment dat we moeten stoppen met fossiele brandstoffen. Dat moment lijkt nu nog ver weg, maar voor we het weten is het zover. En dan moet iedereen er klaar voor zijn. Bij Kaeser Nederland wordt bijvoorbeeld al hard gewerkt aan het ‘vergroenen’ van de industrie met energiezuinige compressoren en andere apparaten.
Woningbouw staat onder druk
Vanwege milieu gerelateerde zaken staat de bouw van nieuwe woningen onder druk. Ook al wordt er gewerkt met zuinige machines, dan nog wordt er vaak nog te veel CO2 uitgestoten. Die uitstoot moet worden gecompenseerd en dat is niet altijd mogelijk. Ook mag er niet worden gebouwd in de buurt van natuurgebieden. Andere locaties staan weer ter discussie vanwege geluidsoverlast van wegverkeer, Schiphol of de industrie. Het gebruik van duurzame machines maakt het vaak wel mogelijk om een project alsnog door te kunnen laten gaan. Dat is hard nodig, omdat er in Nederland nog altijd een groot tekort aan woningen is. Tot 2030 moeten er nog minstens 700.000 nieuwe woningen bij komen. Of dat gaat lukken is lang niet zeker.