De winter staat voor de deur en dus is het tijd om de auto winterklaar te maken. Hiertoe behoort onder meer het invetten van de rubbers van de portieren en de achterklep, het behandelen van de sloten, het inspecteren van de accu, het checken van de motorolie en het bijvullen met antivries ruitenvloeistof. Omdat er in de winter sneeuw kan vallen, soms zelfs heel veel, is het belangrijk om ook aandacht aan de banden te besteden om zo veilig mogelijk in gladde omstandigheden te kunnen rijden. In een aantal Europese landen is het daarom verplicht om de auto in de winter uit te rusten met winterbanden. Andere landen adviseren het gebruik van deze autobanden in de wintermaanden of als er plannen zijn om op wintersport te gaan. Ongeacht op wat voor banden u rijdt, zodra de buitentemperaturen omlaag gaan is het belangrijk om regelmatig te controleren wat de spanning van de banden is. Doordat de lucht in de banden bij koude weersomstandigheden kan krimpen en uitzetten, wordt de spanning in de banden sneller minder dan bij warm weer. Als gevolg hiervan slijten banden sneller en presteren ze minder goed, wat tot ongelukken kan leiden.
Zomerbanden
Waarom is het niet verstandig om in de winter te blijven rijden op zomerbanden? Simpelweg omdat deze banden wat betreft profiel en samenstelling van het rubber zijn gemaakt voor temperaturen boven 7 graden Celsius. Sneeuwkettingen zouden in geval van sneeuw uitkomst kunnen bieden, maar deze kettingen zijn in Nederland niet toegestaan. Vandaar dat het verstandig is om winterbanden te gebruiken die wel speciaal zijn ontwikkeld om in winterse omstandigheden een goede grip op het wegdek te houden.
All-season en winterbanden
Deze banden hebben een rubbersamenstelling die ook bij koude temperatuur zijn flexibiliteit blijft behouden. Daarbij komt nog dat deze banden een ander en dieper profiel hebben om vocht en sneeuw sneller af te voeren. Let er bij het plaatsen van deze banden wel op dat de wielen goed zijn uitgelijnd.
Wanneer zijn sneeuwkettingen vereist?
Van autobezitters wordt verwacht dat ze hun voertuig goed hebben voorbereid op alle weersomstandigheden. Als een bestuurder geen sneeuwkettingen gebruikt als dat nodig of verplicht is, en daardoor het verkeer belemmert of een ongeluk veroorzaakt, kan dat tot een boete leiden. Het gebruik van sneeuwkettingen is in geval van sneeuw wettelijk verplicht in Duitsland en alle Alpenlanden. Er wordt gecontroleerd en bestuurders kunnen al een boete krijgen wanneer zij geen set sneeuwkettingen in het bij de autobanden passende formaat in de auto hebben liggen. In de Europese skigebieden beantwoorden sneeuwsokken niet aan de wettelijke normen. Volgens informatie over kettingen op wielen met – autodoc.nl
Wanneer u sneeuwkettingen hebt geplaatst (deze wielkettingen worden per set van twee verkocht en op de aangedreven wielen aangebracht), is het belangrijk om niet overmoedig te worden. Voorzichtigheid en een rustige rijstijl blijven belangrijk, omdat er door veel en sterk optrekken, alsook hard remmen te veel druk op de kettingen kan worden uitgeoefend wat tot het breken ervan kan leiden.
Waar moet ik op letten als ik sneeuwkettingen koop
Er zijn een aantal aspecten waarmee u rekening moet houden bij de aankoop van deze
kettingen.
– De maat en het type sneeuwketting (passend bij de afmetingen van uw banden en
het gewicht/vermogen van uw auto).
– Beschikbare ruimte voor de ketting – aan de achterkant van het wiel.
– Vrije ruimte voor uw handen – tussen het loopvlak van de band en de wielkast (de
ruimte die je voor je handen in de wielkast nodig hebt bij het plaatsen van de
sneeuwketting).
Hoe de sneeuwkettingen te plaatsen Aangezien er tussen fabrikanten verschillen kunnen zijn in bandafmetingen (ook als deze dezelfde maat hebben – wat zeker het geval is bij winterbanden), is het verstandig om een nieuwe set kettingen eerst te proberen. Dit voorkomt problemen op het moment dat u deze wielkettingen echt nodig hebt. Het omleggen van de sneeuwkettingen is heel simpel, zeker
als u van tevoren thuis oefent aan de hand van deze stappen:
– plaats de ketting om het wiel heen en klik deze aan de achterkant van de band vast
– haal vervolgens de ketting naar voren, zodat deze gelijkmatig over de band ligt
– vervolgens klikt u de ketting vast, waarna u deze aanspant en weer vastklikt
– rijd dan ongeveer 100 meter met de auto, stap uit en span de ketting nogmaals aan. Wanneer kettingen op wielen zetten – michelin.nl.