100 meldingen over eikenprocessierups in gemeente Berg en Dal

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal heeft tegen de 100 meldingen binnen gekregen over de eikenprocessierups.

Dat laat de gemeente tegenover DeGroesbeek.nl weten.

Biologische bestrijding

In april is er begonnen met het bestrijden van de rups. De opdracht is uitgezet bij een aannemer en onlangs zijn er twee bestrijdingsrondes geweest. Dat gebeurt biologisch. “Vanwege wetgeving mogen wij niet chemisch bestrijden. In enkele delen van de gemeente mogen wij niet bestrijden, want in dit gebied leven zeldzame vlinders”, legt een woordvoerder uit.

“Plukken”

Ondanks de bestrijding zijn er nog veel locaties waar de eikenprocessierups voor overlast zorgt, bleek onlangs ook op social media. “Op deze locaties worden de rupsen door de aannemer verwijderd door ze te ‘plukken’. Dit wil zeggen dat men in een speciaal pak de boom in gaat om het nest in te spuiten met een soort lijm. Daarna kunnen ze het nest inclusief brandharen volledig verwijderen, is de uitleg daarover.

Gemeente is er actief mee bezig

De gemeente Berg en Dal laat weten dat het fijn is dat mensen de gemeente weten te bereiken om melding te doen van locaties waar toch nog nesten zitten. “We vragen eerst om meer informatie over de locatie. Als het gemeentelijke bomen zijn, geven we dit ook gelijk door aan de aannemer. Is iemand anders eigenaar van de bomen, dan zetten we de melding door en geven we dit door aan de bewoner die melding gemaakt heeft”, aldus de woordvoering.

De rups en overlast

De eikenprocessierups is een veel voorkomend probleem. De rupsen zorgen vooral in mei, juni en juli voor overlast. De brandharen van deze rupsen kunnen zorgen voor jeuk en een branderig gevoel. Neem bij het zien van een nest dan ook contact op met de gemeente Berg en Dal (14024, gemeente@bergendal.nl of de app).

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Groesbeek Gezellig op de Veluwe

Groesbeek is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Groesbeek. Op deGroesbeekgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deGroesbeekgids? Neem dan contact met ons op.